Journaal Mais en Bijvoet gaan bloeien; ook pollen van gras in de lucht

In de reeks van bloeiende windbestuivende kruiden, sluit Bijvoet aan; en in de grassenfamilie start Mais met bloeien.Bijvoet is typisch een bloeier voor de tweede helft van de zomer en kan bij een behoorlijk aantal mensen dat gevoelig is voor het zeer allergene pollen van Bijvoet hooikoortsachtige klachten veroorzaken. De eerste bloeiende exemplaren worden spoedig en de bloei zal zich uitbreiden over het land. Ook Grote brandnetel bloeit volop en brengt pollen in de lucht. Glaskruiden, familie van Brandnetels, brengen eveneens matig allergeen pollen in de lucht. Glaskruiden, soorten die in landen rond de Middellandse Zee veel voorkomen en daar de rol van Brandnetels innemen, zie je steeds meer optreden in onze contreien doordat het warmer wordt.

In de zomer wordt pollen van diverse windbestuivende planten in de lucht aangetroffen. Zo bloeien er nog diverse grassen, zoals Timotee met zijn stijve en stugge aren, verder Zwenk- en Struisgrassen; ook Beemdgrassen en soorten die typisch zijn voor de stedelijke omgeving als Vingergrassen en Naaldaren, Kropaar en Engels raaigras. En vooral Maïs gaat bloeien. Vooral bij het fietsen en wandelen langs bloeiende Maïsvelden kun je dan last hebben van het pollen van dit, ons grootste, gras.

De bomen Linde en Tamme kastanje raken in vrucht en dat betekent dat ze geen bijdrage meer leveren aan de pollenbelasting. Van uitgebloeide Wilgen en Populieren komen de zaden in de lucht met hun haarpluizen. Net als de vruchten van Paardenbloemen en bijvoorbeeld distels zweven ze door de lucht en dit pluis lijkt op sneeuwvlokken. Deze ‘zomersneeuw’ is echter niet allergeen en veroorzaakt dus ook geen allergische reacties.

Onder droge, zonnige en wat winderige weersomstandigheden laten de windbestuivers het pollen of stuifmeel vrij in de lucht. Mensen die hier gevoelig voor zijn, krijgen flink last van hooikoortsachtige klachten: niessalvo’s, jeukende ogen, vermoeidheid, verminderde concentratie en slechter slapen.

Alleen neerslag van betekenis zuivert de lucht van pollen. Een enkele bui is niet genoeg om de lucht helemaal schoon te wassen. Aan het begin van een bui treedt er bovendien kortstondig een hogere pollenconcentratie op doordat pollen met de regen naar beneden komt en doordat pollen opspat van de grond.

Flora van Nederland

Trends Bomen, grassen en kruiden

Verwachting Hooikoortsbelasting